Nem csak kutyaiskola – Egy hely az egész családnak

Ez a hely nem csak egy kutyaiskola, nem csak egy kutyapanzió/napközi. Itt jól érzi magát az egész család, gyerekeknek és felnőtteknek klassz időtöltés és feltöltődés…na és persze tanulás a kutyának, új ingerek, társak, egyszóval igazi felüdülés nekik is.

2020-ban kezdtünk foglalkozni menhelyi kutyák gondozásával. Csodálatos munka, de olykor nagyon nehéz. Kevesen vannak, akik felnőtt kutyát vesznek magukhoz, félnek, hogy nem tud majd beilleszkedni a családba. Ekkor kezdődött. Mi lenne, ha ezek az árva kutyusok is kapnának hetente egy kicsivel több törődést, egyéni vagy csoportos foglalkozást, nem beszélve a viselkedésproblémák feltárásáról és kezeléséről. 2021-ben indult a kutyasuli lelkes önkéntesekkel és annál is lelkesebb kutyákkal.

Ezeknek a kutyáknak ezek a napok lettek legszebbek, élvezték a velük való foglalkozást, várták az ideiglenes gazdikat, okosodtak, fejlődtek. Sokat közülük örökbe is fogadtak, volt akit a vele foglalkozó önkéntes. Már a kisiskolások is élvezik a kutyákkal töltött időt, a kutyák segítenek a félelmek leküzdésében is, szociális fejlődésben is, felelősségvállalásra tanít.

Én 6 éves korom óta rajongok a kutyákért. Ekkortájt harapott meg egy tacskó, lehet, hogy ő fertőzött meg. 🙂 Első saját kutyámat az utcáról fogadtuk be, de akkor még nagyon gyerekcipőben jártam a képzések terén, pedig a könyvtárban fellelhető összes kutyás könyvet elolvastam oda-vissza.

Később második és harmadik kutyámmal, mentőkutyáztam, ez egy életforma, sokszor hosszú tréningekkel, hidegben-melegben, hóban fagyban gyakorlásokkal, szituációs feladatokkal. Rengeteget tanultam ez idő alatt. Kis kihagyás után, találtunk egymásra a menhellyel. Elvégeztem kutyás tanfolyamokat és ma már nem csak a menhelyi kutyáknak tartok foglalkozásokat. Előnyben részesítem a pozitív megerősítésre alapozott képzést. 2023-ban újra iskolapadba ültem, továbbképzem magam a kutyaoktatás területén. Tovább gyarapítom tudásomat az erőszakmentes, kölcsönös bizalmi kapcsolaton alakuló tréningekben. Már egy ideje éreztem, hogy a megoldás nem a félelemkeltésben, kiabálásban van, sokkal többet használ a tudatosság, a türelem, a kedves szavak, a finom falatok. Sokat olvastam a témában, elég megosztó vélemények vannak, de a tapasztalatok igenis azt mutatják, hogy a kutya viselkedését nem lehet kényszerrel és villámgyorsan megváltoztatni. Ezek a módszerek bár sokkal lassabbak, hatékonyabb és hosszútávú megoldást nyújtanak.

Nem ajánlom a módszert azoknak, akik saját magukon nem képesek/akarnak változtatni, akik nem ismerik be, hogy a kutya viselkedésében ők is befolyásoló tényezők, akik a falkavezér elméletben hisznek és nem nyitottak az újra. Akik azonnali, instant változást szeretnének. Időnként előfordul, hogy egy alkalom után is javulás várható, de nem ez a jellemző.

A kutyaiskola mellett, kutyanapközink/kutyapanziónk is üzemel, ahol képzéssel vagy anélkül is vigyázunk a kutyákra, míg a gazdinak egyéb elfoglaltsága van, vagy egyszerűen csak szeretné, ha kutyája szociálisabbá válna. A kutyák igény szerint kinti-benti tartással kerülnek elhelyezésre